Valpepelsen krever ikke mye pelsstell, men skal gres ofte pga. trening til senere. Sett valpen opp på et støtt bord med båndoppheng eller bånd med krok fra taket. Hver eneste dag skal du ta den dit, kose med den, børste den, titt i munnen, pill i ørene og på potene, samt bakpart, halen og kjønnet. Den må lære seg å bli håndtert, dette er viktig for framtiden!

Rundt 6-8 måneder alder og framover i ungdomstiden kan pelsen bli mer krevende og trenger god gjennomgreing 2-3 ganger i uken. Ullen slipper litt etter hvert og vil fort forårsake kladder dersom du ikke gjør dette!


PELSSTELL

 • Gre over hele hunden med karden

 • Gre gjennom pelsen med kammen lag for lag til du kjenner at du ikke møter motstand i kammen noe sted.

 • Gå over flere ganger for å få med løse hår, for å unngå at disse blir liggende og forårsake nye kladder/tugger.

 • Gre i armhulene, bak ørene, i lysken og under magen. Nederst på bena, rundt poten bli det også tover. Forsiktig, men bestemt håndtering med ROS så fort hunden f. eks. ikke trekker til seg labben.

 • Gre mot hårene. Da ser du kladdene lettere og sliter ikke så mye på pelsen.

 • Lær hunden å ligge på bordet, både på siden og på ryggen. Da er det mye lettere å komme til på vanskelige steder. «Vanskelige steder» skal også gres!

 • Klipp aldri vekk pelskladder!!! Det tar ca. ett år før pelsen vokser ut i full lengde igjen.

 • Pill kladder ut forsiktig, hold gjerne hånden innerst mot huden når du bruker tuppen på kammen som en hake ned i kladden.

 • Når du har gredd skikkelig igjennom, klipper du vekk den tynne pelsen under buken og på innsiden av lårene, der du ser at den tynne pelsen ligger. Den bare kladder seg.

 • Klipp hanhunden rundt testiklene og håret på «tissefanten «. Tispene skal også være frie for hår på kjønnet. Hold over selve kjønnet og klipp forsiktig rundt. Ta ingen sjanse dersom hunden er urolig. Klipper du i kjønnet, blir hunden veldig redd og du får problemer senere da hunden din vil vegre. Det gjør veldig vondt å bli klippet i huden !!

 • Klipp opp på magen midt foran tissen på han hunden, slik at han ikke griser seg så lett til. Pass på ikke å klippe utover sidene, kun en liten renne noen centimeter oppover. Mange hanhunder har forhudskatarr. Dette er kronisk, ufarlig, men setter lukt i pelsen, derfor er dette renslig å gjøre. Det finnes forhudsrens hos veterinæren, men du kan bruke klorhexidin 1mg/ml. Det setter du med en butt sprøyte (apoteket) inn under forhuden, holder for slik at det ikke renner ut og masserer forsiktig så det fordeler seg helt inn. Hold det noen min. så det får virke.

 • Klipp vekk håret videre oppover mot rompehullet i en A-form, slik at du ender ca. 2 cm.  ovenfor hullet i en spiss. Hunden får da ikke avføring hektet til pels. Renslig og greit.

 • Bad aldri en tovet hund! Gre igjennom hunden godt FØR du bader den. De kladdene som finnes før badet vil være filtputer etterpå. Du får ikke gjennomvasket kladdene, sjampo og skitt sitter igjen. Skyll meget godt alle steder. Hunden kan få kløe og irritasjon av såperester.

 • Bruk en mild sjampo. (K.W. produkter anbefales). Bruk balsam etter vask for å unngå statisk pels. En ren pels filtrer seg ikke så lett.

 • Bad hunden ved behov, dog ikke så ofte som en gang i uken.

 • Er hunden møkkete på bena, kan du skylle den uten å bade. Vannet skal ha ca. 39 grader. Dersom det er mye nullføre, får hunden snøballer festet til pelsen. La ikke snømannen stå inne og smelte av seg selv, det tar lang tid og hunden blirkald. Sk yll den med lunkent vann. La aldri hunden ligge våt. Tørk den med hårtørker. Blærekatarr er en ikke ukjent sak.

Ørene:
Napp ut håret inne i ørene med en pinsett. NAPP- ikke dra. I begynnelsen reagerer valpen på dette. La den smake/lukte på «snadderet» og hårnapping blir spennende forhunden etter hvert. Blir håret stående og fuktighet kommer til i øregangene, er dette grobunn for ørebetennelse. En åpen øregang, fri for hår slipper luft til og tørker når hunden rister seg.

Potene:
Klipp vekk håret innimellom tredeputene. Pelsen filtrer seg , blander seg med sand og skitt og sprenger ut potene. Sett poten rett i bordet og klipp vekk alt hår som ligger rundt poten på bordet. Wheatenterrieren skal stå på tå og det skal ikke ligge pels utover som på en isbjørn.

Tennene:
Fjern tannstein med en liten skrutrekker med flat ende og kort skaft. Hjørnetennene og den første, store jekselen i overkjeven er der de oftest får tannstein. Trener du ikke på tannsteinfjerning, ender du med å måtte gå til dyrlegen, bedøve hunden og få en «pen» regning hver gang. Det blir fort vond lukt dersom ikke tennene er rene. Tannkrem for hunder kan brukes. Dette er forebyggende. Har hunden derimot fått tannstein, hjelper ikke tannkrem!

Øynene:
Fjern øyevåg daglig. Klipp ikke vekk håret under øynene på valpen i den tiden hårene står som en vifte foran øynene. Dette er pels som skal vokse ned og bli en del av bartene.

Kloklipp:
Klipp neglene ofte, gjerne en gang pr. uke. Venter du for lenge blir du usikker på hvor langt inn du kan klippe. Klipper du ofte, kan du ta et lite «korn» hver gang.
Når hunden får trening og du selv blir vant til å håndtere den, går alt knirkefritt. Det er en liten «livslykke» når du ser din velstelte hund og du vet at du har gjort en god jobb.

Vær ikke hardhendt med hunden, respekter den, vær bestemt og ROS når den gjør det du forventer.

Husk, den vil tjene deg, hvis den bare forstår hva du mener.


LYKKE TIL!!